(06) 224 13 871 | info@techab.nl

Praktijkgerichte beroepsopleidingen, trainingen & cursussen op maat.

Monteur mechatronica – Niveau 2

Mechatronica is een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en ICT (besturingstechniek en meet- en regeltechniek). Eem mechatronicus of monteur mechatronica ontwerpt met name mechatronische systemen waarin besturing en motion control een centrale rol spelen. Denk aan een robot, ABS, elektrische rolstoelen, geautomatiseerde productiemachines of geavanceerde medische apparatuur voor de gezondheidszorg.


Mechatronica. Voor wie?

De opleiding monteur mechatronica 2 is met name bedoeld voor medewerkers die actief zijn in de machine-industrie en apparatenbouw. Na het afronden van de opleiding mechatronica niveau 2 ontwerpt, bouwt, test én onderhoudt uw monteur/technicus robots en andere mechatronische producten en (PLC-) besturingssystemen, waarbij veiligheid en gebruikersvriendelijkheid hoog in het vaandel staan.

 

Ontwikkel het technisch vakmanschap van uw medewerkers!

 

Zij kunnen, al tijdens de opleiding, als technische alleskunner doelgericht binnen uw organisatie slag. Na deze opleiding kunnen ze kiezen voor een vervolgopleiding monteur mechatronica niveau 3 of allround constructiewerker niveau 3.

Toelatingseisen

Voor de opleiding technicus mechatronica niveau 2 is minimaal een VMBO-diploma (leerweg TL, KB of GL) nodig.

Inhoud opleiding

De (BBL-)opleiding monteur mechatronica is een competentiegerichte vakopleiding op niveau 2. Deelnemers kunnen de tijdens de opleiding opgedane kennis en vaardigheden direct toepassen in de praktijk.

Tijdens de opleiding leren deelnemers de basisprincipes en -vaardigheden van:

• Metaalbewerking
• Elektrotechniek
• Hydrauliek
• Pneumatiek

Het uitgangspunt van de opleiding is de werkplek. Het opleidingstraject start daarom met een inventarisatie. Aan de hand daarvan wordt de opleiding op maat gesneden en vormgegeven. De te beheersen theorie en vaardigheden kunnen zo direct in de praktijk worden ingezet.

Al tijdens de opleiding ontstaat meer inzicht in het proces. Aan de hand van praktijkopdrachten ontwikkelt men gaandeweg de vaardigheden die nodig zijn in de praktijk. Zoals het assembleren van verschillende componenten van machines en apparaten tot een werkzaam eindproduct. Het resultaat? Een gemotiveerde, zelfstandige en competente monteur mechatronica.

Toetsing en examinering

De opleiding is verdeeld in blokken. Het praktijkgedeelte wordt beoordeeld in het BPV-werkboek en afgesloten met een werkstuk. Aan het eind van de opleiding wordt – door een onafhankelijke examinator – een proeve van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als die met goed gevolg is afgelegd, ontvangen de deelnemers het officieel erkende MBO-diploma monteur mechatronica niveau 2. Het eindgesprek wordt afgenomen door een onafhankelijke examinator

Vervolg

Het bedrijfsleven schreeuwt om gemotiveerde, multi-inzetbare mechatronica-technici. Deze opleiding wordt ’s avonds, overdag of in dagdelen gegeven; al naar gelang uw wensen op locatie binnen uw bedrijf, of in ons opleidingscentrum te Harderwijk.

Na de opleiding monteur mechatronica niveau 2, kunnen deelnemers doorstromen naar servicemonteur WTB niveau 3 of monteur mechatronica niveau 3.

Maatwerkprogramma bedrijven

Is uw organisatie actief als metaalbedrijf, werktuigbouwkundig bedrijf, elektrotechnisch bedrijf, de (productie-)machine-industrie of apparatenbouw? En wilt u uw medewerkers verder laten specialiseren in de werktuigbouw- of elektrotechniek, daarmee hun loyaliteit en (multi-)inzetbaarheid vergroten?

Informeer eens naar de mogelijkheden voor een incompany metaalopleiding monteur mechatronica niveau 2. Wij komen graag bij u langs voor een informatief gesprek en een (geheel vrijblijvend) opleidingsadvies op maat!

 

© 2021 | Techab