(06) 224 13 871 | info@techab.nl

Praktijkgerichte beroepsopleidingen, trainingen & cursussen op maat.

Monteur mechatronica – Niveau 3

Mechatronica is een combinatie van elektrotechniek, werktuigbouwkunde en ICT (besturingstechniek en meet- en regeltechniek). Eem mechatronicus of monteur mechatronica 3 ontwerpt met name mechatronische systemen waarin besturing en motion control een centrale rol spelen. Denk aan een robot, ABS, elektrische rolstoelen, liften, geautomatiseerde vul- en verpakkingsmachines of geavanceerde medische apparatuur voor de gezondheidszorg.


Mechatronica. Voor wie?

De opleiding monteur mechatronica 3 is met name bedoeld voor medewerkers die geïnteresseerd zijn in elektrotechniek, metaaltechniek en besturingstechniek. Na het afronden van de opleiding mechatronica niveau 3 ontwerpt, bouwt, test én onderhoudt uw monteur/technicus robots en andere mechatronische producten en (PLC-) besturingssystemen, waarbij veiligheid en gebruikersvriendelijkheid hoog in het vaandel staan.

 

Op zoek naar een erkende BBL-opleiding technicus mechatronica? Techab natuurlijk.

 

Deelnemers worden tijdens de opleiding optimaal begeleid door een van onze praktijkopleiders, daardoor kunnen zij direct als monteur binnen uw organisatie slag. Na deze opleiding kunnen ze hun kennis verbreden met de vervolgopleiding allround constructiewerker niveau 3.

Toelatingseisen

Voor de opleiding technicus mechatronica niveau 3 is minimaal een relevant MBO-diploma op niveau 2 nodig. Is dit diploma niet aanwezig, dan wordt de opleiding in 3 jaar aangeboden.

Inhoud opleiding

De opleiding monteur mechatronica is een competentiegerichte vakopleiding op basis van de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) op niveau 3. Tijdens de opleiding leren deelnemers de basisprincipes en -vaardigheden van:

• Mechanische aandrijfsystemen
• Electro-hydrauliek
• Electro-pneumatiek
• Besturingstechniek
• Nederlands
• Rekenen

Het uitgangspunt van de opleiding is de werkplek. Het opleidingstraject start daarom met een inventarisatie. Aan de hand daarvan wordt de opleiding op maat gesneden en vormgegeven. De te beheersen theorie en vaardigheden kunnen zo direct in de praktijk worden ingezet.

Al tijdens de opleiding ontstaat meer inzicht in het proces. Aan de hand van praktijkopdrachten ontwikkelt men gaandeweg de vaardigheden die nodig zijn in de praktijk. Zoals het assembleren, installeren, testen en onderhouden van verschillende soorten machines. Het resultaat? Een gemotiveerde, zelfstandige en competente monteur mechatronica.

Toetsing en examinering

De opleiding is verdeeld in blokken. Het praktijkgedeelte wordt beoordeeld in het BPV-werkboek en afgesloten met een werkstuk. Aan het eind van de opleiding wordt – door een onafhankelijke examinator – een proeve van bekwaamheid (PvB) afgenomen. Als die met goed gevolg is afgelegd, ontvangen de deelnemers het officieel erkende MBO-diploma monteur mechatronica niveau 3. Het eindgesprek wordt afgenomen door een onafhankelijke examinator.

Vervolg

Het bedrijfsleven schreeuwt om gemotiveerde, multi-inzetbare mechatronica technici. Deze opleiding wordt ’s avonds, overdag of in dagdelen gegeven; al naar gelang uw wensen op locatie binnen uw bedrijf, of in ons opleidingscentrum te Harderwijk.

Na de opleiding monteur mechatronica niveau 3 kunnen deelnemers doorstromen naar servicemonteur WTB niveau 3.

Maatwerkprogramma bedrijven

Is uw organisatie actief in de metaaltechniek, besturingstechniek, elektrotechniek, machinebouw of apparatenbouw? En wilt u uw medewerkers verder laten specialiseren, daarmee hun loyaliteit en (multi-)inzetbaarheid vergroten?

Informeer eens naar de mogelijkheden voor een incompany metaaltechnische opleiding monteur mechatronica niveau 3. Wij komen graag bij u langs voor een informatief gesprek en een (geheel vrijblijvend) opleidingsadvies op maat!

 

 

© 2021 | Techab