(06) 224 13 871 | info@techab.nl

Praktijkgerichte beroepsopleidingen, trainingen & cursussen op maat.

Mechanisch of procesoperator B – Niveau 3

Een mechanisch operator B of procesoperator B bewaakt en regelt complexe (chemische of mechanische) productieprocessen in een industriële omgeving. Zij zijn zelfstandig in staat ingewikkelde installaties te bedienen en belangrijke beslissingen te nemen. Daarnaast regelt en bewaakt een mechanisch- of procesoperator B het productieproces, kan hij/zij eenvoudig onderhoud verrichten én assisteren bij complexere onderhouds- en ombouwwerkzaamheden. Een operator B begeleidt veelal de minder ervaren (basis)operators.


Operator B. Voor wie?

De opleiding mechanisch operator of procesoperator B is bedoeld voor eenieder die in de proces-, productie-industrie of
aanverwante industrieën werkt. Voor de bedrijfsopleiding operator B is een van onderstaande vooropleidingen nodig:
Operator A
• VMBO, VMBO-TL of MAVO met exacte vakken (C-niveau)
• MBO-diploma niveau 2 in de procestechniek

 

Het kennisniveau van uw medewerkers verhogen?

Inhoud opleiding

De opleiding mechanisch operator of procesoperator B is een competentiegerichte vakopleiding op niveau 3. Wat uw medewerker leert, kan direct worden toegepast tijdens het werk!

De vakopleiding mechanisch operator B is meer gefocust op de techniek, voor mensen die zich verder willen bekwamen op het gebied van mechanische processen. Een mechanisch operator is veelal werkzaam in de automotive- of metaalindustrie.

Een procesoperator B is juist gespecialiseerd in de chemische processen: processen waarbij de aard van de stoffen verandert. Procesoperator zijn met name actief in de veevoeder-, voedings- of farmaceutische industrie.

Afhankelijk van de keus voor mechanisch operator B1 óf procesoperator B2, komen de volgende onderdelen aan bod:

• Procestechniek
• Procesbeheersing
• Procesonderhoud
• Veiligheid en milieu
• Wiskunde
• Natuurkunde
• Werktuigbouwkunde (1)
• Scheikunde (2)
• Indien gewenst: levensmiddelentechnologie A

Het uitgangspunt van de opleiding is de werkplek. Het opleidingstraject start daarom met een inventarisatie op basis van de opleidingsbehoeften van uw bedrijf. Aan de hand daarvan wordt de opleiding op maat gesneden en vormgegeven. De te beheersen theorie en vaardigheden kunnen zo direct door uw medewerkers in de praktijk worden ingezet.

Al tijdens de opleiding ontstaat meer inzicht in het proces. Aan de hand van praktijkopdrachten ontwikkelt men gaandeweg de vaardigheden die nodig zijn voor een optimale uitvoering van hun werk. Het resultaat? Een gemotiveerde, zelfstandige en competente operator B.

Toetsing en examinering

De opleiding is verdeeld in blokken. Na elk blok wordt een toets afgenomen. Het eindgesprek en de proeve van bekwaamheid wordt afgenomen door een onafhankelijk deskundige.

Als de proeve van bekwaamheid met goed gevolg is afgelegd, ontvangen de deelnemers het MBO-diploma operator B niveau 3. Met dit diploma kunnen zij binnen uw organisatie aan de slag als panel-operator, hoofdoperator en/of doorstromen naar niveau 4: operator C.

Open inschrijving of maatwerk bedrijfsopleiding

Wilt u uw medewerker(s) van mechanisch operator laten omscholen naar procesoperator? Schrijf hem of haar vandaag nog in via onderstaand inschrijfformulier.

Heeft u meer interesse in een maatwerk incompanytraject operator B; mechanisch dan wel procesgericht? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor de mogelijkheden!

 

© 2021 | Techab